علم و دانش دو بالی هستند که انسان می تواند با آنها تا بیکران پرواز کند.ارزش هر انسان با چگونگی به کارگیری آنها معین می شود.علم و دانش، آگاهی و معرفت او را به جایی می رسانند که حتی فرشتگان هم بدان دست نمی یابند.هر چه دانایی انسان بیشتر شود، نقش رهبری او در زندگی پر رنگ تر می شود .
اما چگونه و با چه روش هایی علم اندوزی را ساده تر کنیم و از وقت محدود خود بیشترین استفاده را ببریم ؟
برای توسعه‌ی دانش و جهش سریع، در ادامه ۱۰ روش اثبات‌شده برای یادگیری سریع ارائه شده است.

۱ . یادداشت برداری با مداد و کاغذ بهتر است یا با وسائل الکترونیکی و تایپ کردن ؟

برای تسریع روند یادگیری، لپ‌تاپ ، تبلت و موبایل  خود را کنار بگذارید و به با کاغذ و مداد یادداشت‌ برداری کنید. بر اساس پژوهش‌ها، درصد حفظ اطلاعات در حافظه‌ی افرادی که نکات را تایپ می‌کنند، کمتر است؛ اما افرادی که یادداشت را به‌صورت دستی برمی‌دارند، نکات بیشتری را یاد می‌گیرند.
با اینکه یادداشت برداری با قلم و کاغذ کند تر از تایپ کردن به خصوص با لپتاپ هست ، ولی برای ماندگاری در حافظه بسیار بهتر است  . در این باره به چند حدیث زیبا از پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار توجه فرمایید :
رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله : قَيِّدُوا العِلمَ بالكِتابِ .
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : علم را، با نوشتن در بند كشيد.
الإمامُ الصّادقُ عليه السلام : اكتُبُوا ؛ فإنَّكُم لا تَحفَظُونَ إلاّ بالكِتابِ .
امام صادق عليه السلام : بنويسيد؛ زيرا جز با نوشتن، حفظ نمى كنيد.

۲ . یاد بگیرید چگونه یادداشت برداری کنید

اطلاع داشتن از روش های  یادداشت‌ برداری دقیق به شما در به‌خاطر سپردن مفاهیم، دستیابی به درک عمیقی از بحث و توسعه‌ی مهارت‌های یادگیری معنادار کمک می‌کند.
سعی کنید روش کرنل را یاد بگیرید . این روش در سازمان‌ دهی یادداشت‌های کلاسی به‌صورت خلاصه‌ و قابل هضم به شما کمک می‌کند.
همچنین بعضی مفاهیم پایه‌ی یادداشت‌برداری عبارت‌اند از:
شنیدن و یادداشت‌برداری به زبان خود
همیشه مقداری فضا بین خطوط خود قرار دهید تا در آینده بتوانید به در آن قسمت نکته ای را اضافه کنید .
برای خود علائم و نشانه های خاصی در نظر بگیرید که معنای خاصی را برای شما تداعی کند و به این ترتیب خلاصه نویسی کرده باشیدو زمان کمتری صرف نوشتن کنید . برای مثال به جای عبارت : “نتیجه گیری میشود که ” میتوان از یک فلش استفاده کرد
جملات را خلاصه نویسی کنید
به نکات اصلی توجه کنید و از نوشتن موارد فرعی خودداری کنید

۳ . مطالعه چند مرحله ای

سعی کنید به جای اینکه یک مطالعه طولانی مدت داشته باشید ، مطالعه خود را به چند قسمت تقسیم کنید و در هر قسمت نیز وظایفی برای خود تعیین کنید ، برای مثال ابتدا تیتر برداری کنید ، سپس خلاصه نویسی و در مرحله از مطالعه خود نیز به مرور بپردازید .
بین مراحل مطالعه خود تایم استراحت در نظر بگیرید تا مغزتان برای مطالعه بیشتر آماده شود .
طولانی است.

۴. خواب کافی ، سپس مطالعه

به این نکته توجه داشته باشید کهه هر چه قدر که شما تلاش بیشتری بکنید لزوما نتیجه بهتری نخواهید گرفت . برای مثال اگر شماشب امتحان کنکور تا صبح بیدار مانده باشید و به مرور محفوضات خود بپردازید ، لوزما نتیجه بهتری نسبت به کسی که شب کنکور خود را با خیال راحت خوابیده است نخواهید گرفت بلکه نتیجه ای معکوس در انتظار شماست .
بدن شما توانایی محودودی دارد و اگر شما به اندازه کافی استراحت نکرده باشید ، در طول روز جاری با افت شدید عملکرد مغز روبرو می‌شوید و حتی ممکن هست ساده ترین والات را هم نتوانید پاسخ دهید . پس همیشه به خواب خود اهمیت دهید تا بتوانید از همان اطلاعاتی که در مغز خود دارید بهترین استفاده را کنید .

۵ . به اندازه کافی آب بنوشید ، نه بیش از اندازه

همه می‌دانند نوشیدن آب مفید است. آب برای پوست و سیستم ایمنی مفید است و به حفظ عملکرد بهینه کمک می‌کند. با حفظ آب بدن می‌توانید توانایی‌های شناختی خود را هم توسعه دهید. نوشیدن آب می‌تواند هوش را افزایش دهد. بر اساس یک بررسی، دانش‌آموزانی که در اتاق امتحان آب همراه خود می‌برند، نسبت به دانش‌آموزانی که آب نمی‌برند عملکرد بهتری دارند.
کم شدن آب بدن، می‌تواند تأثیر جدی بر عملکرد ذهنی داشته باشد. وقتی آب ننوشید، مغز سخت‌تر از حد معمول کار می‌کند. اما این نکته را نیز مد نظر بگیرید که آب طبعی سرد و مرطوب دارد . در علوم اسلامی اشاره شده است که اگر رطوبت و سردی در بدن افزایش یابد عملکرد مغز نیز کاهش می‌یابد . پس بهتر است بیش از اندازه آب و خوراکی هایی که طبع سرد و مرطوب دارند استفاده نکنید تا عملکرد مغزتان بهینه باقی بماند  .

در انتها نیز احادیثی گوهر بار برایتان می‌اوریم که قطعا عمل کردن به آن ها در تقویت حافظه تاثیر خواهد داشت .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
به بخورید؛ چرا که ذهن را افزون می کند.

امام صادق علیه السلام:
انار را با پیه آن بخورید؛ چرا که معده را می‌پالاید و ذهن را افزون میکند.

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
هر کس ناشتا بر خوردن مویز مداومت کند، فهم و حافظه و ذهن، روزی او میشود و از بلغم وی(سردی و رطوبت )، کاسته میشود.

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
هر کس حافظه میخواهد، عسل بخورد.
امام کاظم علیه السلام فرمود:
در عسل، درمان هر دردی است. هر کس ناشتا یک قاشق عسل بخورد، این عسل، بلغم را پایان میدهد، صفرا را فرو مینشاند، مانع از تلخه سیاه سودا میشود و ذهن را صفا میبخشد، و اگر که همراه با کندر خورده شود، حافظه را نکو میسازد.