همه وب سایت های که در اینترنت بار گذاری میشوند باید به غیر از نام دارای یک ادرس اپی باشند تا بنوانند به سرور اطلاعاتی متصل شوند
Domain Name System که نام کوتاه DNS  میباشد یک ترجمه گر است که نام سایتها را به به ای پی تبدیل میکند . تا برای DNS SERVER ها در دنیا قابل مفهوم  باشند
DNS SERVER ها پایگاه داده‌ی کامل از نام‌‌ دامنه‌ها‌ی اینترنتی و آدرس‌ IP های مربوط به آن‌ها را وجود دارد
هر DNS در فایل ZONE ذخیره میشود که شامل رکوردهای هستند که هر کدام از این رکورد ها یک عملیات خاصی را انجام میدهند .

رکوردهای DNS شامل :

1. ( A (Address record

برای تبدیل نام یک هاست به آی پی استفاده می شود. در این نوع رکورد آدرس IP 32 بیتی ورژن 4 می باشد.

2. ( AAAA (Pv6 address record

این مورد نیز برای تبدیل نام یک هاست به آی پی استفاده می شود، با این تفاوت که آدرس IP128 بیتی ورژن 6 می باشد.

نحوه عملیات رکوردهای A و AAAA:

سایت aragrp.com را در نظر بگیرید. این سایت برای اتصال به هاست خود از dns استفاده می نماید. Dns هاست دارای یک  نوع رکورد از نوع A است که آدرس IP هاست را در خود ذخیره نموده است. حال اگر شما در مرورگر  نام سایت را را وارد کنید  زمانی که درخواست شما به سمت DNS سرور ها ارسال می شود، از بین جداول خود، آی پی سایت را که در رکورد A ذخیره شده است واکشی می کند و سایت بارگذاری می شود.

3. ( CNAME (Canonical name record

این رکورد در واقع نوعی ریدایرکت انجام می دهد و تمام زیر دامنه ها اعم از MAIL،FTP و … را به دامنه اصلی مرتبط می کند تا همان رکوردهای دامنه اصلی را شامل شود

نحوه عملکرد رکورد CNAME

فرض کنید قصد دارید تا تمام بازدید ها و یا ترافیک را به سمت یک نام دامنه ارسال نمایید به طوری که چندین نام تنها تحت یک وب سایت در دسترس باشند، در این صورت رکورد CNAME می تواند مفید باشد. در واقع CNAME رکوردی است که به رکورد دیگر اشاره می کند. در توضیح عملکرد این رکورد در نظر بگیرید که یک  ساب دامنه به هاست شما از طریق رکورد A متصل است، اگر به هر دلیلی آی پی هاست مبدا تغییر یابد لازم است شما مجدد با آی پی جدید تنظیمات را انجام دهید ولی تصور کنید همین اتصال با CNAME برقرار شود. چون تنظیمات رکورد یک بار بر روی آی پی سرور اصلی انجام شده است و CNAME رکورد به تنظیمات اصلی آن سرور اشاره می کند نیاز به بروز نمودن تنظیمات نمی باشد. CNAME رکورد باعث می شود تا ابتدا دامنه اصلی هاست و یا سرویس که رکورد A برای آن تنظیم شده ، یافت گردد و سپس از رکورد A دامنه برای فراخوانی سایت استفاده شود.

4. ( MX (Mail exchange record

این رکورد ایمیل سرور ها را در سراسر دنیا برای دامنه شناسایی می نماید. اگر فیلد Priority Field برای رکورد MX تنظیم شود باعث می شود تا ایمیل ها بر اساس حق تقدمی که تعریف شده اند به سرور های دیگر ارسال شوند.

نحوه عملکرد رکورد MX

فرض کنید قصد ارسال ایمیل به INFO@MIHANWEBHOST.COM را دارید، در گام اول سرور سایت شما می بایست ایمیل سروری که از MIHANWEBHOST.COM پشتیبانی می کند را بیابد که برای این مورد به رکورد MX دامنه ذکر شده رجوع می کند. پس از یافتن ایمیل سرور می بایست رکورد A ایمیل سرور را فراخوانی نماید تا به IP آن متصل شود. دقت نمایید که تمام فراخوانی سایت ها از طریق رکورد A می باشد.

5. ( NS (Name server record

این رکورد سرورهایی که از محتوای دامنه شما میزبانی می کنند را نمایش می دهد. در واقع هر دامنه برای اتصال به یک سرور از DNS سرور استفاده می کند که به عنوان رکورد NS در مجموعه رکوردهای آن دامنه ذخیره می شود. به صورت کلی برای تعریف سرور ها از این رکورد استفاده می کنند. اغلب نرم‌افزارهای سرور DNS، در صورتی که تنها یک NS برای آنها تعریف شده باشد، آن را نامعتبر تلقی می‌کنند.

6. (TXT (Text record

این رکورد که دارای اطلاعات متنی است، اجازه می دهد تا متن دلخواه بدون پیروی از هر گونه قالب برای دامنه درج شود. عموما از این رکورد برای اعتبار سنجی و یا تنظیم رکورد SPF که مانع از ارسال ایمیل جعلی می شود، استفاده می گردد. همچنین اعتبار سنجی گوگل نیز با تنظیمات رکورد مذکور صورت می گیرد.

7. ( SOA (Start of authority record

این رکورد اطلاعات معتبر درباره نام سرور، ایمیل دامنه و … ارائه می دهد.

نحوه عملکرد رکورد SOA

رکورد مذکور به معنی “آغاز اعتبار” رکوردی است که در تمام DNS سرور ها وجود دارد. این رکورد دارای بخش های متفاوت است که در زیر توضیح داده می شود :
negative TTL: اگر سرور نتوانست نام مورد درخواست را در تایم در نظر گرفته شده ارسال نماید خطای کش نشان می دهد.
expiry period: اگر یک DNS سرور نتواند در زمان درج شده در فاکتور مذکور، دیتابیس خود را بروز نماید و از سایر سرور ها نیز جوابی دریافت ننمود، درخواست را لغو شده در نظر می گیرد.
retry interval: به زمان رفرش اطلاق می شود. در واقع هر زمان DNS سرور نتواند پاسخ درخواست را در تایم مشخص شده ارسال نماید، بر اساس زمانی که در این بخش ذکر شده مجدد درخواست را بروز می نماید.
Minimum ttl: به حداقل زمانی گفته می شود کهDNS SERVER درخواست ها را در حافظه کش خود نگهداری می نماید.

8. ( PTR (Pointer record

این رکورد که به آن Inverse DNS نیز می گویند وظیفه تخصیص یک آی پی به نام دامنه را دارد و عکس رکورد A یا AAAA عمل می کند.
سرورهای روی اینترنت از رکوردهای PTR که یک رکورد اختیاری است برای جمع آوری لاگ ها و اطلاعات، اطلاع‌رسانی در تصمیم‌گیری‌های درخواست اسپم و نمایش جزئیات استفاده می کنند. اغلب سرورهای ایمیل وقتی یک ایمیل جدید دریافت می‌کنند، آدرس IP رکورد PTR آن را بررسی می‌کنند. رکورد ذکر شده به عنوان تایید هویت درخواست ها استفاده می شود و چنانچه درخواستی فاقد این رکورد باشد به این درخواست به صورت اسپم برخورد می شود.

9. ( SRV (Service locator

رکورد SRV برای تعریف سرویس های و تعیین پورت های مشخص برای سرویس ها به کار می رود. رکوردهای SRV از دو بخش IP ها و hostname تشکیل شده اند که سرور هایی را در شبکه نمایش می دهند که هر کدام فعالیت اختصاصی جداگانه ای انجام می دهند. به عبارت دیگر اگر سایتی درخواست دسترسی به یک سرویس دهنده یا پروتکل خاص برای dns سرور ارسال نماید در پاسخ برای آن درخواست رکورد srv که شامل نام دامنه و شماره پورتی که سرویس در آن فعال است ارسال می شود. به طور مثال DOMAIN.IR بر روی پورت 80 تحت پروتکل HTTPS فعالیت می کند.

10. ( SPF (Sender Policy Framework

این رکورد حاوی لیست Mail Server هایی می باشد که می توانند تحت نام دامنه شما به سایر ایمیل سرور ها ایمیل ارسال نماید. رکورد SPF به کاهش ارسال ایمیل اسپم کمک بسزایی می نماید.
قوانین SPF :
۱- فرستنده ایمیل می بایست یک لیست از آی پی های مجاز برای ارسال ایمیل را در این رکورد ذخیره نماید تا آی پی به عنوان اسپمر شناسایی نگردد.
۲- گیرنده ایمیل برای شناسایی ایمیل رکورد مربوط به SPF را بررسی می نماید. اگر آی پی ارسال ایمیل با آی پی SPF متفاوت بود به معنی ایمیل اسپم و جعلی شناخته می شود.